Quan i on veure ocells a Catalunya



Un resum del que podeu trobar a l'edició catalana d'aquest llibre
Un resumen de lo que podeis trobar en la edición catalana de este libro. Para una revisión en castellano véase Birdspain blog aquí.
A review of what's in the catalan version of this When and where to watch birds in Catalonia book. 


El setembre de 2015 s'ha publicat, per part de Tundra Edicions (@TundraEdiciones) l'edició en català i en castellà de la guia 'Quan i on ver ocells a Catalunya' ('Cuándo y dónde ver aves en Cataluña').

Es tracta d'una continuació de la sèrie de l'editorial (Birding Series) dedicada a diferents zones del territori estatal fonamentada en un treball de base mensual, més que en una relació de llocs com algunes obres d'on veure ocells anteirors. El primer volum d'aquesta sèrie va ser el 'Cuándo ver aves en Galicia' i aquest volum dedicat a Catalunya inclou recomanacions també sobre on, suggerint llocs per investigar, visitar o conèixer, tots ells repartits en la geografia catalana.

Sabries dir a quin ocell rar correspon aquest mapa?
Els interessats en els ocells rars, sabedors que Catalunya és un bon indret per a espècies orientals, del nord i algunes africanes i americanes també, trobaran abundant informació sobre totes les rareses citades a Catalunya, bé esmentades el mes en el que van ser vistes, bé en alguns casos tractades amb més profunditat i esmentant la seva fenologia o indrets per a intentar veure-les i amb gràfics i mapes.



L'obra està estructurada en quatre parts: una inicial, la principal, dedicada als dotze mesos de l'any, una tercera amb recursos i agraïments i una final amb dos annexos que inclouen la llista catalana d'ocells (441 espècies, revisada per a aquest llibre per l'autor) així com un segon annex que inclou 137 llocs concrets citats en el text i amb coordenades geogràfiques per a GPS o cerca amb dispositius mòbils.

Tal i com resa la contraportada, aquestes poden ser bones raons per llegir el llibre:



Sabíeu que a Catalunya s’han vist 441 espècies d’ocells i que cada mes canvien? Voleu conèixer una mica més el nostre patrimoni natural i ajudar a conservar la natura? Dubteu d’on anar un cap de setmana o quines activitats fer aquest mes? Sabeu quins ocells escassos o rars es veuen en aquesta època? Voleu convertir-vos en un ornitòleg, birdwatcher o moixonaire? Aquest és el vostre llibre!


Hi inclou propostes d’observacions, visites i activitats per a cada mes adreçades

  • Els observadors d’ocells en general  
  • Famílies, grups i personal que s’inicia en l’observació dels ocells
  • Els ornitòlegs curiosos i aficionats als ocells rars

Si t’interessa la natura, aquí trobaràs com identificar els ocells al camp i els 12 temes específics al final de cada capítol t’ajudaran a saber-ne més:  des de com comptar ocells, què fer si et trobes un ocell ferit, com ajudar-los, aprendre a descriure’ls o participar de programes de ciència ciutadana.


El llibre inclou, a més:


  • Referències a totes les espècies d’ocells citades a Catalunya
  • 12 mapes de recorreguts proposats, amb detalls de 7 torres d’observació, 19 aguaits, 21 miradors i 50 punts d’observació.
  • 15 activitats per a grups, famílies o personal que s’inicia
  • 17 codis QR per a escanejar amb telèfon mòbil que donen accés a webs, documents i aplicacions per a mòbil
  • Nombrosos enllaços a recursos externs a internet
  • Un llistat de 137 localitats concretes d’observació amb coordenades per a GPS
  •  La llista actualitzada dels ocells de Catalunya

Actitis macularius twitch. Delta de l'Ebre, setembre de 2014



La part inicial
 Estructurada en quatre apartats després d'una introducció al llibre, la part inicial està dedicada a situar-nos en l'espai on es desenvolupa el llibre que no és altre que Catalunya.

'L'observació dels ocells' ens introdueix a les característiques estructurals del territori català, en termes de relleu i climes, i com es tradueixen aquestes realitats en la diversitat d'aus present en un territori en el qual es pot viatjar en un dia de les cims pirinencs a la costa mediterrània. Aquesta diversitat d'ambients de muntanya, mediterranis i litorals són tractats en cadascun dels mesos de l'any que configuren la part principal del llibre.


'Quantes ocells hi ha a Catalunya' reflexiona sobre el diferent estatus de les espècies al llarg de l'any i com aquest nombre va canviant a mesura que passen les estacions, fet que justifica el tractament del llibre per mesos. Conceptes com 'hivernants', 'migrants', aus 'rares' són introduïts per al públic novell.


El tercer apartat és 'Com identificar un ocell' en què es donen nocions sobre la manera de distingir les diferents famílies i espècies, a partir del coneixement que tots tenim d'algunes molt conegudes i recomanant tècniques, com la fotografia o el croquis, per anotar allò que estem observant.



Llibreta de camp del 21 de desembre de 1984 dia de fresca important al delta del Llobregat quan en Carles Martínez i Ricard Gutiérrez vam observar una fredeluga gregària a l'aeroport d'El Prat de Llobregat
 
La part inicial conclou amb un capítol que explica 'Com està estructurat i per a què serveix aquest llibre' seguint l'esquema de la sèrie i que ens introdueix tant en els apartats que componen el cos principal com en continguts específics temàtics, també objecte d'un índex especial.


Catalunya cada mes

Començant amb un mapa comarcal de Catalunya, sobre tot per als forans no familiaritzats amb la divisió comarcal catalana, en el qual apareixen els espais naturals de protecció especial en una trama sòlida i els 137 punts concrets inclosos a l'annex 2, el cos principal del llibre ve dividit en els dotze mesos de l'any.


Cada mes un parell de pàgines de presentació, una amb una foto il·lustrativa del que m'ha suggerit aquest mes i amb fotos de l'autor de l'època en qüestió, enfrontada a la pàgina següent amb un resum mensual, en cos de lletra més gran, que en una pàgina ens introdueix a aquest mes des del punt de vista ornitològic.


El mes de setembre inclou un recorregut per les parts culminals del massís del Garraf


Cada mes el llibre conté propostes de visites, observacions o atenció a espècies en concret per a tothom, per a públic que s'inicia i per ornitòlegs experts. Aquestes propostes solen ser aplicables a totes les comarques de Catalunya, fins i tot més enllà, si bé hi ha referències concretes a llocs en els quals l'observació és més fàcil o on es suggereix la realització d'una ruta. Aquestes indicacions es sustenten en la referència a figures de protecció com Parcs Naturals, en les pàgines web es pot buscar més informació, o localitats concretes bé sigui municipis que explorar, bé sigui llocs concrets que estan subratllats i que estan georeferenciats a l'annex 2.  

S'ha intentat equilibrar propostes entre els ambients de muntanya, els mediterranis -incloent els estepàrics- i els litorals i marins, per arribar al màxim de llocs cada mes. Cadascun dels mesos, a més, presenta un mapa amb algun itinerari suggerit i amb indicació en ell de punts d'observació suggerits, observatoris o llocs amb vistes panoràmiques.

Mapa de l'estany d'Ivars i Vila-Sana amb indicació de l'itinerari suggerit, punts d'aparcament, vistes panoràmiques, aguaits, llocs on es suggereix mirar ocells i d'altres. La llegenda dels mapes és a la solapa del llibre per tal de poder consultar-la amb facilitat. Tota la base cartografica es fonamenta en la de l'ICC on podeu aprofundir-hi més o ampliar dades i preparar la sortida.


A més d'incloure referències externes a internet i de marcar les espècies d'aus esmentades en negreta cursiva, per a la seva millor localització en el text, la part d'iniciació inclou activitats per efectuar en el camp o a casa. Totes elles són agrupades en un índex especial al principi del llibre i poden comportar des de manualitats, accions de conservació o investigació a la xarxa. Algunes fotos il·lustratives acompanyen el text.

   
A la part dedicada a les espècies més escasses o rares s'ha tractat d'incloure referències a aquelles que tradicionalment es busquen aquell mes o que s'han gairebé convertit en rareses regulars. També es presta atenció a les espècies més escasses o interessants en relació a la seva distribució o migració. Part d'aquesta informació es presenta acompanyada de mapes, gràfiques i histogrames.

Fenologia primaveral d'Acrocephalus melanopogon (línia) i A.schoenobaenus (columnes) a Catalunya en períodes de 10 dies i que apareix inclosa en el mes de febrer del llibre. Aquests histogrames de deu en deu dies són presentats per a moltes espècies d'interès.
 

L'interès d'aquesta informació és divulgatiu i tot i que les cites que es mostren procedeixen de llocs contrastats, no es tracta d'un catàleg o informe de rareses, sinó d'una mostra del que es pot observar cada mes i de la fenologia i distribució aproximada que aquestes espècies poden presentar a fi i efecte que els potencials autors puguin preveure i preparar la corresponent temporada des del punt de vista ornitològic.  

En aquest mateix afany s'inclou un llistat de les rareses citades cada mes a Catalunya i, com a colofó, s'apunten algunes espècies que, vistes les observacions produïdes en zones properes, podrien produir primeres cites per a Catalunya. Funcionarà la bola de vidre? És a les vostres, i les nostres, mans.


Tema addicional
 


Ballester Apus melba, que apareix a la part d'avifauna urbana a la que es dedica el tema addicional del mes de juny


Gairebé constituint un llibre dins el llibre, i per aquesta raó figurant en una tipografia diferent, cada mes acaba amb un tema addicional sobre aspectes pràctics que podem desenvolupar durant aquest temps o començar a efectuar-los per continuar amb ells al llarg de l'any. Es tracta de dotze temes:

 

  • 1. Cens de gener
  • 2. Lectures d'aus anellades amb marques especials
  • 3. Temporada de cria
  • 4. Marató ornitològica
  • 5. Seguiments d'ocells
  • 6. Avifauna urbana
  • 7. Estivales, migrants i portals online
  • 8. Activitats estivals
  • 9. L'estudi de la migració
  • 10. Descriure un ocell11. Ajudant els ocells: les caixes-niu
  • 12. Big year











 

Cada mes hi ha coses a fer per ajudar a les aus, i aprendre a com fer-ho, a contribuir en projectes de ciència ciutadana o per saber què fer si et trobes un ocell ferit, un poll caigut del niu o et trobes amb conflictes amb l'avifauna urbana a pobles i ciutats. Enllaçant amb continguts oficials i amb recomanacions de conservació, també es suggereix la participació en programes de seguiment, portals online i s'ensenya a com fer una descripció d'un ocell. Tots aquests temes vénen acompanyats de referències a internet i tant aquí com a la resta del llibre hi ha codis QR per escanejar amb telèfons mòbils i que ens donen accés a recursos d'interès, des apps per a mòbil o tablets a fulletons en pdf o planes web d'interès. 

El mes d'octubre s'ensenya com fer una descripció d'un ocell i com fixar-se en les diferents parts en les que podem dividir una espècie que observem, com és el cas d'aquesta cotxa fumada. En el gràfic que teniu aquí damunt s'esmenten les parts superiors de l'ocell. Al llibre també hi són altres tres gràfics del mateix ocell que completarien la topografia d'aquesta cotxa.

Un codi QR dels que surten al llibre i que donen accés a planes web, fulletons en pdf, recursos que s'ha cregut interessant incloure o similars. En aquest cas ens porta a una plana web sobre ocells anellats amb marques de colors (cr-birding)

Alguns mesos es suggereixen activitats, com poden ser el fer un sonograma. Per a començar, amb un mòbil i un ocell que canti és suficient. Aquest exemple de dalt, del sonograma d'un tallarol gros Sylvia borin gravat amb un smartphone convencional demostra que alguna cosa es pot fer malgrat no tinguis equips adequats.
Com fer el cens de gener d'ocells aquàtics i marins, així com donar alguns recursos d'interès, és matèria també inclosa al llibre. A algunes fotos surten amigues i amics que gentilment han acceptat aparèixer retratats al llibre. A veure quanta gent reconeixeu...


Tercera part: agraïments i recursos
 Després d'una necessària part d'agraïments, el llibre inclou una llista de recursos, particularment fonts d'informació oficials o relatives a temes com la predicció meteorològica i on trobar-la, informació cartogràfica o relativa a espais naturals i notícies. S'inclouen també tres codis QR a aplicacions de mòbil gratuïtes que poden resultar d'interès a qui usi aquest llibre al camp.

Annexos

 
 
El llibre finalitza amb la llista dels ocells de Catalunya, preparada per l'autor adoptant els últims avenços taxonòmics i sistemàtics europeus i que actualitza, per tant, i de forma substancial la darrera edició de la llista dels ocells d'Espanya de 2012. Amb noms castellans , científic, anglès i català, és un complement al conjunt del llibre i inclou les 441 espècies citades al l'obra.


Les 137 localitats concretes que apareixen en el llibre, algunes de les quals són topònims locals o llocs no fàcils de trobar per a qui no conegui aquell indret, vénen proveïdes a l'annex 2 de coordenades UTM amb datum ETRS89 utilitzable en GPS o en les aplicacions de mòbil gratuïtes suggerides en el llibre, així com pàgines web de mapes. Cada topònim presenta el seu terme municipal, comarca i província, per tal de facilitar la seva recerca i localització. Al llibre se citen moltes més zones, pobles, serres, muntanyes, parcs naturals o localitats que no requereixen de coordenades (per exemple, 'Barcelona' o 'Parc Natural del Montseny') atès que són fàcilment localitzables. Moltes altres recomanacions són vàlides per a tot el territori.



Martinets de nit, blancs i collverds hivernants al delta del Llobregat. Aquesta figura surt al text del mes de desembre del llibre, on altres il·lustres aspectes tractats cada mes.

 
En definitiva, aquest llibre pretén ser aquell que t'agradaria ensenyar a qui no sap de la teva afició si ets ja aficionada o aficionat, a qui vulguis introduir en aquest món i el que fem aquí cada mes, als que tinguin curiositat per les aus de Catalunya però no saben on anar o què fer cada cap de setmana o als qui els agrada planificar les seves sortides en funció d'uns objectius concrets per maximitzar els seus resultats. Al cap i a la fi del que es tracta és que, amb la seva lectura, cada vegada hi hagi més ornitòlogues i ornitòlegs aficionats que ajudin a millorar el coneixement i la conservació de les nostres aus i la nostra fauna. Si d'aquí a un temps aquest llibre hi ha contribuït, hi haurà alguna cosa més que celebrar.


Podeu comprar aquest llibre a Tundra Ediciones o demanar-lo a la vostra llibreria  
ISBN: 978-84-940449-8-4

Entradas populares de este blog

Rare Birds in Spain. Bird News 21-31 October 2024

When and where to watch birds in Catalunya